2. november 2011

Riskipiir

On aasta 2008 ja maailm seisab finantskriisi lävel. Inimesed on elanud üle oma võimete - kodulaenust liisitud lipsuni on valem, mis lihtsalt ei tööta. Riskipiir räägibki sellest, mis sai siis kui noor analüütik Peter Sullivan (Zachary Quinto) avastas, et valem hetkel ettevõtte bilansis olevate varade hindamiseks ei ole päris korrektne. See väike viga toob kaasa selle, et mainekas (nimetamata) Wall Streeti investeermispank on pankrotis, kui midagi drastilist ette ei võeta. Tuleb olla teistest kas kiirem, targem, või petta...

Margin Call (2011)
Riskipiir maalib selge pildi sellest, millised on väärtushinnangud Wall Street'l - ainus mis loeb on ettevõtte saatus - töötajate, klientide, lausa terve finantsmaailma käekäik on teisejärguline. Filmis ülesse astuvate näitlejaterivi on lausa aukartust äratav: Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons, Zachary Quinto, Penn Badgley, Simon Baker, Mary McDonnell, Demi Moore, Stanley Tucci.

Minu arvates on filmis väga hästi balanseeritud finantsmaailma terminoloogia ja tegelaste endi lood. Investeerimispangandust ei üritata liialt lihtsustada, ning ei minda ka liialt sügavale, et sellele maailmale võõrastel inimestel lihtsalt igav hakkaks. Pangandusele on meisterlikult vahele pikitud tegelaste isikliku elu keerdkäigud.

Riskipiirile võib ette heita, et üritatakse pangaduse-vaenuliku laine peal sõites lihtsalt masse kinno meelitada, aga minu meelest oli teos oma piletiraha igati väärt, lihtsalt ei maksa oodata mingeid rabavaid paljastusi investeerimispanganduse telgitagustest. Kokkuvõtteks annaksin mina filmile hindeks 7 / 10.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar